Första dagen på VFU!

Idag har första dagen som lärarpraktikant avklarats och det gick som en dans. Vad som slog mig direkt är att min LLU är en mycket erfaren lärare som arbetat på samma arbetsplats i många år, likaså flera kollegor till min LLU som jag blir presenterad för. Skolan ligger skyddat och lite lummigt mellan villor och gångvägar, läget känns väldigt skyddat. Jag får minnesbilder av min egen skolgång eftersom byggnader och grönområden liknar min gamla skola. Av området att döma får jag uppfattningen att här går elever från familjer av medel/överklass ur socioekonomisk vinkel och här råder ingen större segregation. Jag tänker att dessa iakttagelser är intressanta i mötet med eleverna och vilka utmaningar som kan tänkas finnas i klassrummet.

Mötet med eleverna kändes mycket bra, veckan innan gjorde jag ett litet besök så eleverna kände igen mig och var förberedda på att jag skulle komma. Klassen upplever jag som oerhört lugn och harmonisk. Ingen elev som var högljudd eller nonchalant, utan alla lyssnade och arbetade flitigt. Under dagens undervisningstillfällen observerade jag min handledare och lade märke till hennes sätt att möta, stötta och utmana dem i olika situationer. Något jag reagerade på vid flera tillfällen var att min handledare upplevdes som stressad i sitt bemötande mot eleverna. Självklart kan en förklaring till det vara att det precis är i terminstarten och mycket är fortfarande oklart kring scheman, böcker osv. Jag fick en god start med min LLU, vi gick igenom de uppdrag jag ska utföra och hon kom med bra ideér och förslag som jag kommer ha användning för i mina uppgifter. Jag kände att jag kunde fråga om de saker jag undrade över, vilket blev en hel del. Jag tog för mig och gick runt i klassrummet och hjälpte till när elever räckte upp handen och ville ha hjälp, vilket min LLU ansåg vara bra och uppmuntrade till det. På något sätt kändes det som att allt föll sig väldigt naturligt.

Mitt första intryck av dag 1 är att jag har mottagits väl av både elever och personal. Jag ägnade mycket tid idag till att småprata med eleverna i klassen, sitta med dem i matsalen, göra namnlekar för att försöka printa in vad alla heter osv. Det känns viktigt med att bygga en relation till barnen så här i början anser jag.

Jag ser fram emot morgondagen och kommande tre veckor!

/Mariella

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *